Sports en Services - 02- 2017

Vanaf welke leeftijd kan mijn kind beginnen met leren zwemmen?

“Des te jonger, des te sneller het kan zwemmen...” wordt al eens beweerd. Dat is geen goed uitgangspunt.  Voor de leeftijd van 4 jaar is het kind meestal niet rijp genoeg om de uitleg en de oefeningen inhoudelijk goed te begrijpen.  Vanaf 4,5 - 5 jaar kan je met de basis initiatie beginnen.  Voor die leeftijd is een degelijke waterwenning, eventueel in een kleine groep, aangewezen.    Mijn kind heeft een slechte ervaring (gehad), is bang en durft nu niet meer... Hoe pak ik zoiets aan? Het heeft weinig zin om je kind verder te ‘pushen’, slechte ervaringen te minimaliseren of enkel door te gaan met de strenge boodschap dat je kind nu eenmaal ‘moet leren zwemmen’.   En ook al is dat zo, de zwemles mag geen kruistocht worden die elke keer opnieuw begint bij het instappen in de wagen.  Neem gerust even gas terug met eventuele (les)verwachtingen.  Praat erover met je kind en lesgever wat deze ‘slechte ervaring’ juist voor hem/haar inhoudt.  Wat liep er fout? Tracht erop in te spelen met een andere aanpak dan voordien.  Las een korte rustperiode in.  Een nieuw begin, waarbij élke verbetering (hoe klein dan ook) gemotiveerd wordt, helpt altijd!!    Praat erover met je (nieuwe?) lesgever...  

Wat heeft mijn kind nodig tijdens de zwemles?

Voor de jongens wordt een aanpassende zwembroek  aangeraden.  De meisjes dragen best een sportbadpakje.  Zwemshorts alsook een bikini worden afgeraden! Zij hebben een groot remmend effect in het water, wat de stuwing voor het kind nog moeilijker maakt dan het al is. Zeker voor beginnertjes! Denk eraan dat in sommige zwembaden zwemshorts verboden worden! Een zwembrilletje is geen overbodige luxe.  Denk aan een goed, comfortabel en aanpassend modelletje.  Dit kan je aanschaffen in de betere sportzaak. 

Hoe lang duurt het voor mijn kind kan zwemmen?

Elk kind ‘beleeft’ het leren zwemmen op een andere manier.  Het ene kind doet er nu eenmaal langer over dan een ander en daarom is het moeilijk om een vaste termijn op te plakken.  Indien je kind van niets start ben je snel enkele maanden verder voor het echte vorderingen boekt. Dit is echter heel normaal. Overleg regelmatig met je lesgever!  Vraag hem regelmatig hoe het gaat. Het is immers belangrijk dat je als ouder en als lesgever toch enkele doelen stelt zodanig dat de verwachtingen in dezelfde lijn liggen. Tip; Ga zélf regelmatig naar het zwembad en doe enkele oefeningen samen met je zoon of dochter.  Het leren zwemmen gaat dan ook sneller. We helpen je graag verder met het geven van enkele tips en oefeningen om zélf met je kind bezig te zijn.

FAQ

?
?
? ?